Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Bardzo smaczny i prosty sos, który doskonale pasuje do ryb – naturalnie do ryby po grecku. Można dodać ostrą lub łagodną paprykę – kto co lubi!

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Marchewkę, pietruszkę i cebulę obrać i zetrzeć na tarce.

2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć warzywa, cały czas mieszając. Podlać odrobiną wody (2-3 łyżki), posolić i dusić na małym ogniu, aż zmiekną.

3Kiedy warzywa będą już miękkie, dodać koncentrat, kwasek cytrynowy, cukier, pieprz do smaku oraz mieloną paprykę. Wymieszać, gotować przez 2-3 minuty. Gotowe!

Porcja dla:

4 osób