Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
15 min.

Te smakowite gofry są niezwykle lekkie i uzależniające. Można do nich dodać nieco cynamonu, goździków, czy gałki muszkatołowej. Podawać z lodami waniliowymi lub z syropem klonowym.

Składniki:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 75 g puree z dyni lub musu jabłkowego

Przygotowanie:

1Wymieszać porządnie mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i jajkami.

2Podgrzać mleko w mikrofalówce lub w małym rondelku i dodać do miski z mąką. Szybko wymieszać, aby ciasto było gładkie.

3Dodać olej i puree z dyni i wymieszać.

4Smażyć wafle w gofrownicy zgodnie z instrukcjami producenta urządzenia.

Porcja dla:

4 osób