Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Te smakowite gofry są niezwykle lekkie i uzależniające. Można do nich dodać nieco cynamonu, goździków, czy gałki muszkatołowej. Podawać z lodami waniliowymi lub z syropem klonowym.
Składniki:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 300 ml ciepłego mleka
- 75 g puree z dyni lub musu jabłkowego
Przygotowanie:
1Wymieszać porządnie mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i jajkami.
2Podgrzać mleko w mikrofalówce lub w małym rondelku i dodać do miski z mąką. Szybko wymieszać, aby ciasto było gładkie.
3Dodać olej i puree z dyni i wymieszać.
4Smażyć wafle w gofrownicy zgodnie z instrukcjami producenta urządzenia.
Porcja dla:
4 osób