15 min.
40 min.
55 min.
Warzywa takie smakują doskonale z pikantnym daniem głównym. Można je też podawać z przyrządzoną na sposób indyjski soczewicą i chlebkiem naan, jako pyszne wegetariańskie danie główne dla dwóch osób. Okra podczas gotowania wydziela śluz, jest więc szczególnie wskazana dla osób cierpiących na wrzody żołądka.
Składniki:
- 1 duża cebula, pokrojona na ćwiartki
- 4 ząbki czosnku
- 5 cm świeżego imbiru, obranego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 świeża papryczka chili, czerwona lub zielona, drobno posiekana
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
1Włożyć cebulę, obrany czosnek i imbir do malaksera i utrzeć na purée. Można też drobno posiekać składniki i starannie je wymieszać. Rozgrzać olej w rondlu. Wrzucić cebulę oraz chili i smażyć na małym ogniu 6-7 minut, aż purée zacznie się miejscami przyrumieniać.
2Dodać ziarna gorczycy, mieloną kolendrę, kmin rzymski i kurkumę. Wymieszać z cebulą, żeby powstała gęsta pasta. Stopniowo dodawać wywar i pomidory z sokiem, stale mieszając. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień na maleńki i przykryć rondel. Dusić 10 minut, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć.
3Wrzucić okrę, ziemniaki, paprykę i rodzynki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Starannie wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu 15-20 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
4Dodać posiekaną kolendrę, wymieszać i podawać danie natychmiast, udekorowane kolendrą.
Porcja dla:
4 osób