Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Warzywa takie smakują doskonale z pikantnym daniem głównym. Można je też podawać z przyrządzoną na sposób indyjski soczewicą i chlebkiem naan, jako pyszne wegetariańskie danie główne dla dwóch osób. Okra podczas gotowania wydziela śluz, jest więc szczególnie wskazana dla osób cierpiących na wrzody żołądka.

Składniki:

  • 1 duża cebula, pokrojona na ćwiartki
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 cm świeżego imbiru, obranego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 świeża papryczka chili, czerwona lub zielona, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

1Włożyć cebulę, obrany czosnek i imbir do malaksera i utrzeć na purée. Można też drobno posiekać składniki i starannie je wymieszać. Rozgrzać olej w rondlu. Wrzucić cebulę oraz chili i smażyć na małym ogniu 6-7 minut, aż purée zacznie się miejscami przyrumieniać.

2Dodać ziarna gorczycy, mieloną kolendrę, kmin rzymski i kurkumę. Wymieszać z cebulą, żeby powstała gęsta pasta. Stopniowo dodawać wywar i pomidory z sokiem, stale mieszając. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień na maleńki i przykryć rondel. Dusić 10 minut, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć.

3Wrzucić okrę, ziemniaki, paprykę i rodzynki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Starannie wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu 15-20 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie.

4Dodać posiekaną kolendrę, wymieszać i podawać danie natychmiast, udekorowane kolendrą.

Porcja dla:

4 osób