Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
01 min.
Całkowity czas:
06 min.

Najprostszy sposób na przygotowanie pysznego sosu holenderskiego to zmiksowanie w blenderze! Nie potrzeba go gotować na parze i dlatego nie ma zagrożenia, że sos się zważy! Uwielbiam ten cytrynowy aromat w połączeniu ze świeżymi szparagami. Zobacz nasz przepis video z tym sosem!

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki musztardy dijon
  • kilka kropel ostrego sosu chili
  • 125 g masła

Przygotowanie:

1W blenderze wymieszać żółtka z sokiem cytrynowym, musztardą i sosem chili. Miksować przez 5 sekund.

2W mikrofalówce stopić masło.

3Zwiekszyć obroty blendera i cienkim strumieniem wlać masło. Sos natychmiast zgęstnieje.

Porcja dla:

6 osób