Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Czerwona papryka z bakłażanem, serem i orzechami. Można ją podać na obiad albo nawet na imprezę, jako przekąskę.

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 bakłażany, pokrojone w kostkę
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g sera żółtego, startego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne.

2Na patelni rozgrzać olej i zrumienić cebulę z bakłażanem. Kiedy bakłażan będzie miękki, rozgnieść go widelcem.

3Bakłażana wymieszać z orzechami, serem i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.

4Farszem z bakłażana nadziać papryki. Ułożyć na blaszce i piec przez 30 minut.

Porcja dla:

4 osób