Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Bukiet warzyw, świeże zioła, oraz filet z ulubionej ryby… zapieczone razem. Lubię podawać to danie z ryżem, co gwarantuje pyszny posiłek!
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 cebule pokrojone w cienkie plasterki
- 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie plasterki
- 1/2 zielonej papryki pokrojonej w cienkie plasterki
- 3 szalotki, drobno pokrojone
- 1/2 cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
- 1/2 żółtego kabaczka pokrojonego w cienkie plasterki (można zastąpić żółtą odmianą cukinii)
- 1 duży pomidor pokrojony w kostkę
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
2Rozgrzać olej w dużej patelni. Dodać cebulę, czerwoną i zieloną paprykę oraz szalotki. Smażyć przez 3 minuty. Wmieszać cukinię, kabaczek, pomidora, oliwki i ocet balsamiczny. Podsmażać, aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
3Połowę warzyw wyłożyć do wysmarowanej olejem blaszki do pieczenia o wymiarach 23×28 cm. Pokryć warzywa połową szklanki ziół.
4Ułożyć filety na wierzchu warzyw i ziół. Przykryć pozostałą połową warzyw, a następnie posypać resztą ziół. Przykryć blaszkę folią aluminiową i piec przez 25 minut.
Porcja dla:
6 osób