Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Prosty do przygotowania sos, który jest doskonałym dodatkiem do mięs i śledzi. Smaczny i domowy. Warto spróbować!

Składniki:

  • 1 żółtko z jajka ugotowanego na twardo
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka oliwy (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 1/2 ogórka małosolnego lub korniszona

Przygotowanie:

1Żółtko utrzeć na jednolitą masę z 1/2 łyżeczki soli i łyżeczką cukru.

2Dodać musztardę, dobrze wymieszać. Można też dodać łyżeczkę oliwy.

3Gdy masa jest jednolita, rozprowadzić ją z 2-3 łyżeczkami kwaśnej śmietany.

4Ogórek i białko drobno posiekać i dodać do sosu, wymieszać i podawać do mięs lub ryb.

Porcja dla:

1 osoby