Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
10 min.
10 min.
Prosty do przygotowania sos, który jest doskonałym dodatkiem do mięs i śledzi. Smaczny i domowy. Warto spróbować!
Składniki:
- 1 żółtko z jajka ugotowanego na twardo
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki musztardy stołowej
- 1 łyżeczka oliwy (opcjonalnie)
- 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany
- 1/2 ogórka małosolnego lub korniszona
Przygotowanie:
1Żółtko utrzeć na jednolitą masę z 1/2 łyżeczki soli i łyżeczką cukru.
2Dodać musztardę, dobrze wymieszać. Można też dodać łyżeczkę oliwy.
3Gdy masa jest jednolita, rozprowadzić ją z 2-3 łyżeczkami kwaśnej śmietany.
4Ogórek i białko drobno posiekać i dodać do sosu, wymieszać i podawać do mięs lub ryb.
Porcja dla:
1 osoby