Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
160 min.
160 min.
Pyszny przepis na chleb popularny w kuchni bliskowschodniej. Smakuje o każdej porze dnia i z różnymi dodatkami.
Składniki:
- 1 i 1/8 szklanki wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki włożyć do pojemnika automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawnienie „ciasto” i nacisnąć przycisk „start”.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C.
3Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 8 równych części i uformować koła. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na kilka minut.
4Ciasto rozwałkować na koła o średnicy 20 cm. Piec po 2 na blaszce przez 5 minut.
Porcja dla:
6 osób