Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
160 min.

Pyszny przepis na chleb popularny w kuchni bliskowschodniej. Smakuje o każdej porze dnia i z różnymi dodatkami.

Składniki:

  • 1 i 1/8 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki włożyć do pojemnika automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawnienie „ciasto” i nacisnąć przycisk „start”.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C.

3Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 8 równych części i uformować koła. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na kilka minut.

4Ciasto rozwałkować na koła o średnicy 20 cm. Piec po 2 na blaszce przez 5 minut.

Porcja dla:

6 osób