Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Po świętach została mi niewykorzystana, marnie wyglądająca papryka, a że nienawidzę jak się coś marnuje poszperałam w internecie. W oparciu o Okrasę przygotowałam pyszny sos, który można wykorzystać zarówno do łososia, jak i do ryżu i kurczaka, a wykonanie go jest proste jak przysłowiowa budowa cepa.
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- Pół papryki żółtej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Olej (lub oliwa)
- Przyprawy wg uznania (ja dałam zioła prowansalskie i paprykę słodką)
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
1Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, ząbki czosnku obieramy.
2Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość kropimy niewielką ilością oleju (lub oliwy) i przyprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami.
3Wkładamy do piekarnika na ok 170 st. C na 15 min.
4Gdy warzywa się już pięknie podpieką wyciągamy je i przekładamy do jakiegoś pojemnika, gdzie całość blendujemy.
5Sos jest gotowy ????
Porcja dla:
2 osób