Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Po świętach została mi niewykorzystana, marnie wyglądająca papryka, a że nienawidzę jak się coś marnuje poszperałam w internecie. W oparciu o Okrasę przygotowałam pyszny sos, który można wykorzystać zarówno do łososia, jak i do ryżu i kurczaka, a wykonanie go jest proste jak przysłowiowa budowa cepa.

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • Pół papryki żółtej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Olej (lub oliwa)
  • Przyprawy wg uznania (ja dałam zioła prowansalskie i paprykę słodką)
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

1Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, ząbki czosnku obieramy.

2Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość kropimy niewielką ilością oleju (lub oliwy) i przyprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami.

3Wkładamy do piekarnika na ok 170 st. C na 15 min.

4Gdy warzywa się już pięknie podpieką wyciągamy je i przekładamy do jakiegoś pojemnika, gdzie całość blendujemy.

5Sos jest gotowy ????

Porcja dla:

2 osób