20 min.
20 min.
40 min.
Pomysł na to danie został podpatrzony dość dawno temu w pewnej włoskiej restauracji. A jak to jest zwykle we włoskiej kuchni, jest prosto, ale pysznie i atrakcyjnie wizualnie. Dlatego ten przepis powinien zainteresować nie tylko miłośników łososia.
Składniki:
- 2×250 g fileta z łososia (ze skórą)
- 1 mała marchewka (100 g)
- kawałek cukinii (125 g)
- mała czerwona papryka (150 g)
- mała zielona papryka (150 g)
- 1/2 cebuli (75 g)
Przygotowanie:
1Łososia nacieramy od strony mięsa niewielką ilością soli i odkładamy na kilkanaście minut. Marchewkę obieramy i kroimy na kilkumilimetrowej grubości plasterki. Podobnie kroimy cukinię. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki dokładnie płuczemy lub obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
2Na patelni (najlepiej) grillowej na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Kładziemy na niej łososia mięsem do dołu i smażymy/grillujemy przez 7-8 minut od czasu do czasu delikatnie przesuwając wzdłuż wyżłobień naczynia. Następnie układamy skórą do dołu i dosmażamy przez kolejne 7-8 minut. Z gotowego łososia delikatnie usuwamy skórę i odkładamy mięso w ciepłe miejsce.
3W międzyczasie na osobnej patelni na również dość silnym ogniu rozgrzewamy kolejne 2-3 łyżki oliwy. Przez chwilę podsmażamy cebulę, po czym dodajemy paprykę i marchewkę. Smażymy jeszcze 2-3 minuty mieszając. Patelnię przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Warzywa dusimy przez 5-6 minut.
4Dodajemy pieczarki i cukinię, dokładnie mieszamy z pozostałymi warzywami. Dusimy dodatkowe 5-6 minut.
5Łososia podajemy na ciepło razem z warzywami oraz bazyliowym pesto.
Porcja dla:
2 osób