Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
07 min.
Całkowity czas:
37 min.

Przepyszna i robiąca spore wrażenia przystawka. Małe zawiniątka z naleśników, a w środku ser i szynka, prosto z piekarnika.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 250 g grubo startego sera żółtego
  • 150 g szynki, pokrojonej w kostkę
  • koperek do smaku
  • pieprz do smaku
  • kilka zielonych cebulek

Przygotowanie:

1Mleko zmiksować z jajkami. Dodać cukier i sól. Dodać mąkę i zmiksować na gładko. Dodać oliwę i wymieszać.

2Smażyć nieduże naleśniki na mocno rozgrzanej patelni na jasny kolor.

3Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.

4Na oliwie podsmażyć cebulę.

5W misce wymieszać ser z szynką, koperkiem i cebulą. Doprawić pieprzem.

6Na środek każdego naleśnika nakładać nieco nadzienia. Podnieść i złączyć brzegi naleśnika, związać zieloną cebulką tak, aby powstała sakiewka. układać na blaszce i piec przez 5-7 minut, aż ser się roztopi, a naleśniki będą chrupiące.

Porcja dla:

4 osób