Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
07 min.
07 min.
Całkowity czas:
37 min.
37 min.
Przepyszna i robiąca spore wrażenia przystawka. Małe zawiniątka z naleśników, a w środku ser i szynka, prosto z piekarnika.
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 250 g grubo startego sera żółtego
- 150 g szynki, pokrojonej w kostkę
- koperek do smaku
- pieprz do smaku
- kilka zielonych cebulek
Przygotowanie:
1Mleko zmiksować z jajkami. Dodać cukier i sól. Dodać mąkę i zmiksować na gładko. Dodać oliwę i wymieszać.
2Smażyć nieduże naleśniki na mocno rozgrzanej patelni na jasny kolor.
3Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
4Na oliwie podsmażyć cebulę.
5W misce wymieszać ser z szynką, koperkiem i cebulą. Doprawić pieprzem.
6Na środek każdego naleśnika nakładać nieco nadzienia. Podnieść i złączyć brzegi naleśnika, związać zieloną cebulką tak, aby powstała sakiewka. układać na blaszce i piec przez 5-7 minut, aż ser się roztopi, a naleśniki będą chrupiące.
Porcja dla:
4 osób