Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Delikatny kremowy sos z pieczarek z dodatkiem cebuli. Doskonały do ziemniaków, makaronu lub chleba.
Składniki:
- 1/2 kg pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 200 g śmietany 18%
- 5 łyżek mąki
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w plasterki.
2Na patelni rozpuścić masło i smażyć pieczarki z cebulą przez 8 minut, cały czas mieszając. Następnie przełożyć do garnka, wlać 1/2 litra wrzącej wody i gotować przez 20 minut.
3Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać śmietanę i rozmieszać na gładko. Dodać do pieczarek i gotować jeszcze przez chwilę.
4Przed podaniem posypać posiekaną natką.
Porcja dla:
6 osób