Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Delikatny kremowy sos z pieczarek z dodatkiem cebuli. Doskonały do ziemniaków, makaronu lub chleba.

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 200 g śmietany 18%
  • 5 łyżek mąki
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

1Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w plasterki.

2Na patelni rozpuścić masło i smażyć pieczarki z cebulą przez 8 minut, cały czas mieszając. Następnie przełożyć do garnka, wlać 1/2 litra wrzącej wody i gotować przez 20 minut.

3Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać śmietanę i rozmieszać na gładko. Dodać do pieczarek i gotować jeszcze przez chwilę.

4Przed podaniem posypać posiekaną natką.

Porcja dla:

6 osób