Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Dania robione na parze przyrządza się niezmiernie szybko, a do tego są smaczne i nie tracą wartości odżywczych.

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do ryb
  • kilka listków bazylii
  • tymianek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Cytrynę umyć i połowę skroić na plasterki.

2Czosnek obrać i pokroić na plasterki.

3W garnku do gotowania na parze do wody dodać nieco tymianku, plastry cytryny, listki bazylii i masło.

4Rybę opłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą, pieprzem, przyprawą do ryb i tymiankiem, obłożyć czosnkiem i skropić sokiem z połówki cytryny. Uwaga! Jeśli przyprawa do ryb jest słona to już nie używamy soli.

5Dorsza gotować na parze ok. 20 minut.

Porcja dla:

4 osób