Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Dania robione na parze przyrządza się niezmiernie szybko, a do tego są smaczne i nie tracą wartości odżywczych.
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki masła
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do ryb
- kilka listków bazylii
- tymianek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Cytrynę umyć i połowę skroić na plasterki.
2Czosnek obrać i pokroić na plasterki.
3W garnku do gotowania na parze do wody dodać nieco tymianku, plastry cytryny, listki bazylii i masło.
4Rybę opłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą, pieprzem, przyprawą do ryb i tymiankiem, obłożyć czosnkiem i skropić sokiem z połówki cytryny. Uwaga! Jeśli przyprawa do ryb jest słona to już nie używamy soli.
5Dorsza gotować na parze ok. 20 minut.
Porcja dla:
4 osób