Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Szybki i smaczny sos do pieczonego indyka. Wszyscy w mojej rodzinie go uwielbiają. Obowiązkowy – bo z nim indyk smakuje najlepiej!
Składniki:
- 5 szklanek (1,2 litra) bulionu drobiowego
- 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
- 1 szklanka (235 ml) wody
- 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli selerowej
Przygotowanie:
1W garnku zagotować bulion. W garnuszku wymieszać mąkę z wodą i stopniowo dodawać do bulionu, mieszając trzepaczką. Dodać przyprawy i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 8-10 minut, aż zgęstnieje.
Porcja dla:
24 osób