Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
20 min.

Szybki i smaczny sos do pieczonego indyka. Wszyscy w mojej rodzinie go uwielbiają. Obowiązkowy – bo z nim indyk smakuje najlepiej!

Składniki:

  • 5 szklanek (1,2 litra) bulionu drobiowego
  • 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka (235 ml) wody
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli selerowej

Przygotowanie:

1W garnku zagotować bulion. W garnuszku wymieszać mąkę z wodą i stopniowo dodawać do bulionu, mieszając trzepaczką. Dodać przyprawy i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 8-10 minut, aż zgęstnieje.

Porcja dla:

24 osób