Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Szybkie i proste danie wegetariańskie. Plastry bakłażana doprawione olejem sezamowym, sosem sojowym, a potem upieczone. Najlepiej smakuje z ryżem.

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

1Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry grubości 1 cm. Włożyć na parę minut do zimnej wody, a następnie odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. (Dzięki temu bakłażan wchłonie mniej oleju).

2Na patelni rozgrzać na dużym ogniu 2 łyżki oleju i usmażyć bakłażana przez kilka minut z każdej strony.

3W miseczce wymieszać olej sezamowy z sosem sojowym, ziarnem sezamu i cukrem.

4Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.

5Ułożyć bakłażana plasterek obok plasterka na dużej blasze do pieczenia i posmarować sosem.

6Piec przez około 15 minut, aż sos się skarmelizuje i będzie brązowy.

Porcja dla:

4 osób