Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Szybkie i proste danie wegetariańskie. Plastry bakłażana doprawione olejem sezamowym, sosem sojowym, a potem upieczone. Najlepiej smakuje z ryżem.
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
1Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry grubości 1 cm. Włożyć na parę minut do zimnej wody, a następnie odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. (Dzięki temu bakłażan wchłonie mniej oleju).
2Na patelni rozgrzać na dużym ogniu 2 łyżki oleju i usmażyć bakłażana przez kilka minut z każdej strony.
3W miseczce wymieszać olej sezamowy z sosem sojowym, ziarnem sezamu i cukrem.
4Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
5Ułożyć bakłażana plasterek obok plasterka na dużej blasze do pieczenia i posmarować sosem.
6Piec przez około 15 minut, aż sos się skarmelizuje i będzie brązowy.
Porcja dla:
4 osób