Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
To jest świetny przepis dla tych, którzy lubią panierowane kalmary. Jest bardzo prosty, a efekt niesamowity! Podawać z sosem marinara do maczania.
Składniki:
- 480 ml (2 szklanki) oleju roślinnego
- 235 ml (1 szklanka) maślanki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej lebiodki (oregano)
- 450 g kalmarów, oczyszczonych i pokrojonych na pierścienie grubości 1 cm
Przygotowanie:
1Rozgrzać olej w rondlu lub frytkownicy do 190°C.
2Maślankę wlać do średniej wielkości miski. W osobnej misce wymieszać razem mąkę, sól, pieprz i oregano. Pierścienie kalmarów maczać w maślance, a potem obtaczać w mące.
3Wkładać panierowane pierścienie do gorącego oleju i smażyć w małych partiach, odwracając w razie potrzeby, aby równo się usmażyły. Gdy są równo rumiane, wyjmować na papierowe ręczniki do osuszenia i kontynuować smażenie pozostałych. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
6 osób