Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ten klasyczny sos sałatkowy zawiera majonez, anchois, ocet, zieloną cebulkę, czosnek, pietruszkę, estragon i szczypiorek. Można go przygotować w blenderze lub robocie kuchennym. Pasuje świetnie do karczochów ugotowanych na parze, sałatki z owoców morza, lub jako sos do pieczonej ryby. (Jeśli nie masz świeżego estragonu, możesz użyć 1/4 łyżeczki suszonego).

Składniki:

  • 500 ml (2 szkl.) majonezu
  • 4 filety z sardeli (anchois), drobno posiekane
  • 1 zielona cebulka, drobno posiekana
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego szczypiorku
  • 1 łyżka octu estragonowego
  • 1 łyżeczka świeżego estragonu, drobno posiekanego

Przygotowanie:

1Wymieszać majonez z anchois, zieloną cebulką, pietruszką, szczypiorkiem, octem i estragonem.

2Przechowywać sos w lodówce do czasu podania, a następnie polać nim ulubioną sałatkę lub warzywa.

Porcja dla:

6 osób