Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Ten klasyczny sos sałatkowy zawiera majonez, anchois, ocet, zieloną cebulkę, czosnek, pietruszkę, estragon i szczypiorek. Można go przygotować w blenderze lub robocie kuchennym. Pasuje świetnie do karczochów ugotowanych na parze, sałatki z owoców morza, lub jako sos do pieczonej ryby. (Jeśli nie masz świeżego estragonu, możesz użyć 1/4 łyżeczki suszonego).
Składniki:
- 500 ml (2 szkl.) majonezu
- 4 filety z sardeli (anchois), drobno posiekane
- 1 zielona cebulka, drobno posiekana
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego szczypiorku
- 1 łyżka octu estragonowego
- 1 łyżeczka świeżego estragonu, drobno posiekanego
Przygotowanie:
1Wymieszać majonez z anchois, zieloną cebulką, pietruszką, szczypiorkiem, octem i estragonem.
2Przechowywać sos w lodówce do czasu podania, a następnie polać nim ulubioną sałatkę lub warzywa.
Porcja dla:
6 osób