Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Dodatek do ziemniaków i jajka sadzonego na pyszny obiad do podania latem. Zawiera dużo białka a dzięki gotowaniu na parze nie traci tylu witamin, jak podczas gotowania w wodzie.

Składniki:

  • 300 g młodej fasolki szparagowej
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

1Garnek na parę i zalać do 1/5 wodą. Zagotować wodę. W tym czasie odciąć końcówki fasolki i obrać z łyka – jeśli jest.

2Na wkład z sitem wrzucić fasolkę i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Ugotowaną fasolkę przełożyć na półmisek.

3Na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą i cały czas mieszając smażyć, aż się zrumieni. Polać fasolkę i podawać.

Porcja dla:

4 osób