Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Wegetariański przepis na obiad – bo jest to danie bardzo bogate w białko i bardzo pożywne. Ciecierzycę dusimy z szalotką i pomidorem bardzo krótko, więc jest to bardzo szybki przepis.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 2 cebulki dymki, drobno posiekane
- 120 g ciecierzycy z puszki
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek botwinki
- 1 pomidor, pokrojony w plasterki
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
1W dużej patelni rozgrzać oliwę i smażyć szalotkę i dymkę przez 3-5 minut. Dodać ciecierzycę, sól i pieprz.
2Dodać botwinę i poczekać, aż trochę „przywiędnie”. Dodać pomidora i sok z cytryny, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Porcja dla:
4 osób