Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Wegetariański przepis na obiad – bo jest to danie bardzo bogate w białko i bardzo pożywne. Ciecierzycę dusimy z szalotką i pomidorem bardzo krótko, więc jest to bardzo szybki przepis.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 2 cebulki dymki, drobno posiekane
  • 120 g ciecierzycy z puszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pomidor, pokrojony w plasterki
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

1W dużej patelni rozgrzać oliwę i smażyć szalotkę i dymkę przez 3-5 minut. Dodać ciecierzycę, sól i pieprz.

2Dodać botwinę i poczekać, aż trochę „przywiędnie”. Dodać pomidora i sok z cytryny, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób