25 min.
20 min.
165 min.
Przystawka z dyni na słodko – z dodatkiem rodzynek, cebuli i octu winnego. Bardzo dobry dodatek do dań z serem!
Składniki:
- 400 g dyni, obranej i bez pestek
- oliwa z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 125 ml białego octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
1Dynię pokroić w plastry o kształcie półksiężyca o grubości 1 cm.
2Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć plastry dyni na złoty kolor z obu stron. Przełożyć na papierowy ręcznik.
3Na patelnię dodać cebulę, w razie konieczności dodać więcej oliwy. Szklankę napełnić do połowy octem i uzupełnić wodą. Dodać cukier i wymieszać, żeby się rozpuścił. Najlepiej użyć ciepłą wodę.
4Na patelnię dodać dynię i polać octem. Dodać rodzynki, przykryć i dusić przez kilka minut na małym ogniu.
5Dynię ułożyć na półmisku, udekorować listkami mięty i szałwii, posypać orzechami. Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie podawać.
Porcja dla:
4 osób