Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
165 min.

Przystawka z dyni na słodko – z dodatkiem rodzynek, cebuli i octu winnego. Bardzo dobry dodatek do dań z serem!

Składniki:

  • 400 g dyni, obranej i bez pestek
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 125 ml białego octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

1Dynię pokroić w plastry o kształcie półksiężyca o grubości 1 cm.

2Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć plastry dyni na złoty kolor z obu stron. Przełożyć na papierowy ręcznik.

3Na patelnię dodać cebulę, w razie konieczności dodać więcej oliwy. Szklankę napełnić do połowy octem i uzupełnić wodą. Dodać cukier i wymieszać, żeby się rozpuścił. Najlepiej użyć ciepłą wodę.

4Na patelnię dodać dynię i polać octem. Dodać rodzynki, przykryć i dusić przez kilka minut na małym ogniu.

5Dynię ułożyć na półmisku, udekorować listkami mięty i szałwii, posypać orzechami. Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie podawać.

Porcja dla:

4 osób