Czas przygotowania:
02 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
12 min.

Wyśmienity tradycyjny słodko-kwaśny sos, znakomicie pasujący do klopsików mięsnych, do wszelkich smażonych potraw typu tempura, a nawet po prostu do ryżu!

Składniki:

  • 150 g (3/4 szkl.) cukru
  • 80 ml (1/3 szkl.) octu
  • 160 ml (2/3 szkl.) wody
  • 60 ml (1/4 szkl.) sosu sojowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1Wlać ocet, wodę, sos sojowy i ketchup do średniej wielkości garnka, wsypać cukier i mąkę kukurydzianą i doprowadzić wszystko do wrzenia. Mieszać cały czas, aż mieszanka zgęstnieje. Gotowe!

Porcja dla:

16 osób