Czas przygotowania:
02 min.
02 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
12 min.
12 min.
Wyśmienity tradycyjny słodko-kwaśny sos, znakomicie pasujący do klopsików mięsnych, do wszelkich smażonych potraw typu tempura, a nawet po prostu do ryżu!
Składniki:
- 150 g (3/4 szkl.) cukru
- 80 ml (1/3 szkl.) octu
- 160 ml (2/3 szkl.) wody
- 60 ml (1/4 szkl.) sosu sojowego
- 1 łyżka ketchupu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1Wlać ocet, wodę, sos sojowy i ketchup do średniej wielkości garnka, wsypać cukier i mąkę kukurydzianą i doprowadzić wszystko do wrzenia. Mieszać cały czas, aż mieszanka zgęstnieje. Gotowe!
Porcja dla:
16 osób