Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Wspaniałe na podwieczorek lub lunch, szczególnie dla małych domowników. Smażone placuszki z twarogu podawane z sosem z malin lub truskawek.
Składniki:
- 3 jajka
- sól do smaku
- 200 g sera białego
- 2-3 łyżki mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z serem, dodać mąkę i wymieszać. Delikatnie połączyć z pianą z białek.
2Na patelni rozgrzać olej i smażyć małe placuszki z obu stron na złoty kolor.
3Maliny zmiksować z sokiem, skórką z pomarańczy i miodem. Lekko podgrzać w rondelku i podawać z placuszkami.
Porcja dla:
6 osób