Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Wspaniałe na podwieczorek lub lunch, szczególnie dla małych domowników. Smażone placuszki z twarogu podawane z sosem z malin lub truskawek.

Składniki:

  • 3 jajka
  • sól do smaku
  • 200 g sera białego
  • 2-3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z serem, dodać mąkę i wymieszać. Delikatnie połączyć z pianą z białek.

2Na patelni rozgrzać olej i smażyć małe placuszki z obu stron na złoty kolor.

3Maliny zmiksować z sokiem, skórką z pomarańczy i miodem. Lekko podgrzać w rondelku i podawać z placuszkami.

Porcja dla:

6 osób