Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
45 min.

Przepis na ten sos był przez wiele lat moim sekretem. Jest jednak tak smaczny, że muszę się nim podzielić! Można go podawać z serem albo krakersami.

Składniki:

  • 1 szklanka (235 ml) wody
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 350 g świeżych owoców żurawiny
  • 1 pomarańcza, obrana i zmiksowana
  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 gruszka, obrana i pokrojona w kostkę

Przygotowanie:

1W średnim garnku zagotować wodę z cukrem, aby cukier się rozpuścił. Zmniejszyć ogień i gotować dalej, dodając żurawinę, zmiksowaną pomarańczę, jabłko, gruszkę, suszone owoce, orzechy pekan, sól, cynamon i gałkę. Przykryć i gotować przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż owoce żurawiny popękają. Zdjąć z ognia i odstawić, aby sos ostygł do temperatury pokojowej.

Porcja dla:

12 osób