Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Przepis na ten sos był przez wiele lat moim sekretem. Jest jednak tak smaczny, że muszę się nim podzielić! Można go podawać z serem albo krakersami.
Składniki:
- 1 szklanka (235 ml) wody
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 350 g świeżych owoców żurawiny
- 1 pomarańcza, obrana i zmiksowana
- 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 gruszka, obrana i pokrojona w kostkę
Przygotowanie:
1W średnim garnku zagotować wodę z cukrem, aby cukier się rozpuścił. Zmniejszyć ogień i gotować dalej, dodając żurawinę, zmiksowaną pomarańczę, jabłko, gruszkę, suszone owoce, orzechy pekan, sól, cynamon i gałkę. Przykryć i gotować przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż owoce żurawiny popękają. Zdjąć z ognia i odstawić, aby sos ostygł do temperatury pokojowej.
Porcja dla:
12 osób