30 min.
20 min.
230 min.
To grillowane mięso baranie w chlebku pita z sosem jogurtowym to ulubione greckie danie mojej rodziny. Można podawać z sałatką grecką i pilawem z ryżu.
Składniki:
- 900 g baraniny pokrojonej w 2-3 cm kostki
- 120 ml (1/2 szklanki) oliwy z oliwek
- 235 ml (1 szklanka) czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka soli
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka pokruszonej suszonej mięty
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 950 ml (4 szklanki) jogurtu naturalnego
- 1 ogórek starty na tarce
- 4 ząbki czosnku, zgniecione
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Włożyć mięso do dużej miski. Dodać 1/2 szklanki oliwy, czerwone wino, łyżeczkę soli, pieprz, oregano, miętę i czosnek. Dobrze wymieszać, by sos osiadł na mięsie. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny lub na nocy.
2Nagrzać grill, a ruszt lekko posmarować oliwą. W międzyczasie w małej miseczce przygotować sos: wymieszać jogurt z ogórkiem, czosnkiem i 2 łyżkami oliwy. Doprawić koperkiem, solą i pieprzem i odstawić.
3Ponabijać mięso na szpikulce. Grillować 10 minut, obracając raz. Lekko skropić chlebki pita oliwą i położyć na grillu na około 1 minutę, by się trochę nagrzały. Podawać mięso w przekrojonych chlebkach pita razem z plasterkami czerwonej cebuli i pomidorów, polane sosem jogurtowym.
Porcja dla:
8 osób