Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Aby szybko podać na stół potrawę w stylu śródziemnomorskim, należy wymieszać z pesto warzywa z mrożonki oraz suszone pomidory i podać z makaronem. Jest to naprawdę proste danie, które można przyrządzić o każdej porze roku.
Składniki:
- 400 g spaghetti
- 250 g mrożonego bobu
- 400 g serc karczochów z puszki, odsączonych
- 50 g suszonych pomidorów, posiekanych
- 4 łyżki sosu pesto
- starty parmezan lub inny twardy włoski ser
Przygotowanie:
1Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente. Wrzucić bób na ostatnie 5 minut gotowania.
2W czasie gdy makaron się gotuje, pokroić każde serce karczocha na 6 kawałków. Odlać makaron i bób, ale zachować około 100 ml płynu. Przełożyć makaron i bób do podgrzanej miski. Dodać serca karczochów i pomidory.
3Rozrobić pesto z zachowaną wodą i wymieszać z makaronem. Doprawić dużą ilością czarnego pieprzu i delikatnie wymieszać. Podawać natychmiast z parmezanem w osobnej miseczce.
Porcja dla:
4 osób