Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Aby szybko podać na stół potrawę w stylu śródziemnomorskim, należy wymieszać z pesto warzywa z mrożonki oraz suszone pomidory i podać z makaronem. Jest to naprawdę proste danie, które można przyrządzić o każdej porze roku.

Składniki:

  • 400 g spaghetti
  • 250 g mrożonego bobu
  • 400 g serc karczochów z puszki, odsączonych
  • 50 g suszonych pomidorów, posiekanych
  • 4 łyżki sosu pesto
  • starty parmezan lub inny twardy włoski ser

Przygotowanie:

1Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente. Wrzucić bób na ostatnie 5 minut gotowania.

2W czasie gdy makaron się gotuje, pokroić każde serce karczocha na 6 kawałków. Odlać makaron i bób, ale zachować około 100 ml płynu. Przełożyć makaron i bób do podgrzanej miski. Dodać serca karczochów i pomidory.

3Rozrobić pesto z zachowaną wodą i wymieszać z makaronem. Doprawić dużą ilością czarnego pieprzu i delikatnie wymieszać. Podawać natychmiast z parmezanem w osobnej miseczce.

Porcja dla:

4 osób