Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Ten przepis jest nieziemski. Mięso zawsze wychodzi miękkie i soczyste. Wspaniale smakuje z ziemniakami i ulubionym sosem. Podane proporcje można łatwo zmniejszyć.

Składniki:

  • 2 całe kurczaki (po 1,5 kg), pokrojone na kawałki
  • 3 szklanki (375 g) mąki pszennej
  • 5 łyżek soli ziołowej
  • 3 łyżki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 jajka, roztrzepane
  • 1 litr oleju do smażenia

Przygotowanie:

1Na talerzu zmieszać mąkę z przyprawami. Obtaczać kawałki kurczaka i odkładać na bok. Następnie zanurzać w roztrzepanym jajku i ponownie obtaczać w mące.

2Na dużej patelni rozgrzać olej. Kurczaka smażyć po 5 minut na każdej stronie. Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 10 minut. Następnie patelnię odkryć, zwiększyć ogień i smażyć jeszcze przez 5 minut z obu stron, aby kurczak zrobił się chrupiący. Kurczak jest gotowy, kiedy mięso w środku nie jest już różowe.

3Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Porcja dla:

12 osób