Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Proste i pyszne danie: spaghetti z łososiem w śmietanowym sosie. Doskonałe na szybki obiad lub lunch – gotowe w 30 minut. Oczywiście zamiast spaghetti można użyć innego makaronu.

Składniki:

  • 60 g masła
  • 60 g mąki
  • 475 ml mleka
  • 300 g świeżego łososia, pokrojonego na małe kawałki
  • śmietana 30% do smaku

Przygotowanie:

1Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aby było al dente. Odcedzić.

2Masło stopić na małym ogniu, powoli dodawać mąkę, mieszając aż nie będzie żadnych grudek. Stale mieszając dodać mleko, a następnie dodać łososia i gotować przez 5 minut. Doprawić sos solą i pieprzem i dodać śmietanę (wedle upodobania).

3Dobrze odcedzić spaghetti i przełożyć do ciepłej miski. Polać sosem i dobrze wymieszać całość. Posypać parmezanem i koprem. Podawać.

Porcja dla:

4 osób