Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Nie, to nie pomyłka. Osobom zaganianym i zmęczonym pracą proponujemy upieczenie sufletu. Jego przyrządzenie nie jest takie straszne jak je malują.

Składniki:

  • 10 g masła
  • 480 g młodego szpinaku
  • 1 kromka białego chleba (ok. 40 g), okrojona ze skórki
  • 150 ml crème fraîche
  • 5 jajek
  • 50 g parmezanu lub innego twardego włoskiego sera
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Nasmarować masłem 4 kokilki.

2Szpinak opłukać, włożyć na suchą patelnię i podgrzewać przez 2 minuty, cały czas mieszając, aż liście zwiędną. Odcisnąć.

3Chleb rozdrobnić w blenderze na okruszki. Dodać odciśnięty szpinak i połowę creme fraiche, zmiksować na puree. Dodać pozostały creme fraiche i miksować jeszcze przez kilka sekund.

4Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do puree , razem z 3 łyżkami startego parmezanu. Doprawić do smaku i zmiksować.

5Białka ubić na sztywną pianę. Dodać puree szpinakowe i delikatnie wymieszać metalową łyżką.

6Połową pozostałego parmezanu wysypać dno przygotowanych kokilek i ustawić je na blaszce. Masę sufletową przełożyć do kokilek, posypać parmezanem. Piec przez 15 minut, podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób