15 min.
15 min.
30 min.
Nie, to nie pomyłka. Osobom zaganianym i zmęczonym pracą proponujemy upieczenie sufletu. Jego przyrządzenie nie jest takie straszne jak je malują.
Składniki:
- 10 g masła
- 480 g młodego szpinaku
- 1 kromka białego chleba (ok. 40 g), okrojona ze skórki
- 150 ml crème fraîche
- 5 jajek
- 50 g parmezanu lub innego twardego włoskiego sera
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Nasmarować masłem 4 kokilki.
2Szpinak opłukać, włożyć na suchą patelnię i podgrzewać przez 2 minuty, cały czas mieszając, aż liście zwiędną. Odcisnąć.
3Chleb rozdrobnić w blenderze na okruszki. Dodać odciśnięty szpinak i połowę creme fraiche, zmiksować na puree. Dodać pozostały creme fraiche i miksować jeszcze przez kilka sekund.
4Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do puree , razem z 3 łyżkami startego parmezanu. Doprawić do smaku i zmiksować.
5Białka ubić na sztywną pianę. Dodać puree szpinakowe i delikatnie wymieszać metalową łyżką.
6Połową pozostałego parmezanu wysypać dno przygotowanych kokilek i ustawić je na blaszce. Masę sufletową przełożyć do kokilek, posypać parmezanem. Piec przez 15 minut, podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób