60 min.
25 min.
175 min.
Wyjątkowo smaczna chałka z automatu do chleba. Lekka, delikatnie słodka w smaku, doskonała na każdą porę dnia.
Składniki:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2,5 łyżeczki soli
- 2 jajka o temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
1Wodę, cukier, miód, olej, sól, jajka, mąkę i drożdże umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawienie „ciasto” i nacisnąć przycisk „start”.
2Po zakończeniu cyklu w automacie, ciasto przenieść na oprószoną mąką stolnicę, ugnieść i zostawić na 5 minut.
3Ciasto podzielić na pół, a następnie każdą połowę na trzy części. Zrolować z nich długie sznurki i zapleść je w warkocz – powstaną dwie chałki. Chałki przełożyć na natłuszczoną blaszkę, lekko skropić wodą, przykryć luźno folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. W miseczce wymieszać jajko z wodą.
5Chałki posmarować jajkiem i piec przez 20-25 minut. Jeśli zbyt szybko będą rumiane, należy przykryć je folią aluminiową.
Porcja dla:
2 osób