20 min.
80 min.
100 min.
Zaskakująco pyszne połączenie smaków – pieczona dynia, pory i włoski ser fontina, zawinięte w delikatynym cieście francuskim.
Składniki:
- 700 g dyni
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 pory
- 250 g sera fontina
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Z dyni wydrążyć pestki, a miąższ ze skórką pokroić na większe kawałki, ułożyć na blaszce i lekko posmarować oliwą. Piec przez około 20 minut, aż zmięknie. Wystudzić.
3Pory oczyścić. Drobno pokroić zielone i białe części. Na patelni rozgrzać masło i smażyć pory przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do przestudzenia.
4Temperaturę w piekarniku zwiększyć do 200 stopni C.
5Upieczoną dynię obrać ze skórki i rozgnieść za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Dodać pory i ser pokrojony w kostkę. Doprawić szałwią, solą i pieprzem.
6Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt.
7Na krótszym boku rozprowadzić nadzienie, zostawijąc około 2 cm wolnej krawędzi. Zawinąć struclę z nadzieniem, końce wcisnąć do środka. Przełożyć na blaszkę „szwem” do dołu. Wierzch posmarować jajkiem.
8Piec przez 30 minut.
Porcja dla:
8 osób