Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
100 min.

Zaskakująco pyszne połączenie smaków – pieczona dynia, pory i włoski ser fontina, zawinięte w delikatynym cieście francuskim.

Składniki:

  • 700 g dyni
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 pory
  • 250 g sera fontina

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Z dyni wydrążyć pestki, a miąższ ze skórką pokroić na większe kawałki, ułożyć na blaszce i lekko posmarować oliwą. Piec przez około 20 minut, aż zmięknie. Wystudzić.

3Pory oczyścić. Drobno pokroić zielone i białe części. Na patelni rozgrzać masło i smażyć pory przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do przestudzenia.

4Temperaturę w piekarniku zwiększyć do 200 stopni C.

5Upieczoną dynię obrać ze skórki i rozgnieść za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Dodać pory i ser pokrojony w kostkę. Doprawić szałwią, solą i pieprzem.

6Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt.

7Na krótszym boku rozprowadzić nadzienie, zostawijąc około 2 cm wolnej krawędzi. Zawinąć struclę z nadzieniem, końce wcisnąć do środka. Przełożyć na blaszkę „szwem” do dołu. Wierzch posmarować jajkiem.

8Piec przez 30 minut.

Porcja dla:

8 osób