Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
262 min.

Szaszłyki z krewetkami, które są przepysznie słodkie i pikantne zarazem. Doskonale nadają się jako przekąska na imprezach, jeśli nadzieje się je na mniejsze wykałaczki, albo jako danie główne na grillu. Można je upiec także w piekarniku.

Składniki:

  • 100 ml soku pomarańczowego
  • sok z 2 limonek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1Wymieszać sok pomarańczowy z sokiem z limonek, brązowym cukrem, przyprawami, solą i pieprzem. W pojemniku z zamknięciem wymieszać tę marynatę z krewetkami i odstawić, najlepiej na noc.

2Wyjąć krewetki z marynaty, nabić je na wykałaczki na przemian z ananasem.

3Piec na grillu lub w piekarniku przez 10-12 minut, aż krewetki będą różowe, a ananas się przypiecze na brązowo, odwracając jeden raz i smarując kilka razy marynatą.

Porcja dla:

4 osób