Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
12 min.
12 min.
Całkowity czas:
262 min.
262 min.
Szaszłyki z krewetkami, które są przepysznie słodkie i pikantne zarazem. Doskonale nadają się jako przekąska na imprezach, jeśli nadzieje się je na mniejsze wykałaczki, albo jako danie główne na grillu. Można je upiec także w piekarniku.
Składniki:
- 100 ml soku pomarańczowego
- sok z 2 limonek
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1Wymieszać sok pomarańczowy z sokiem z limonek, brązowym cukrem, przyprawami, solą i pieprzem. W pojemniku z zamknięciem wymieszać tę marynatę z krewetkami i odstawić, najlepiej na noc.
2Wyjąć krewetki z marynaty, nabić je na wykałaczki na przemian z ananasem.
3Piec na grillu lub w piekarniku przez 10-12 minut, aż krewetki będą różowe, a ananas się przypiecze na brązowo, odwracając jeden raz i smarując kilka razy marynatą.
Porcja dla:
4 osób