45 min.
40 min.
85 min.
Nadzienie z ryżu, orzechów piniowych i rodzynek, to klasyka z tureckiego menu. Można nim nadziać dowolne warzywo. Ta przekąska jest wspaniała i naje się nią osiem osób, więc zaproś znajomych na oszałamiający obiad!
Składniki:
- 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 1 i 1/4 szklanki ryżu arborio lub inne ryżu krótkoziarnistego
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1-2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki orzechów piniowych
- 3 łyżki rodzynek
- 1 duży pomidor, obrany i pokrojony na małe kawałki
Przygotowanie:
1W patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i zeszklić cebulę. Dodać ryż i mieszać, ziarenka pokryją się tłuszczem (zajmuje to około 3 minuty).
2Dodać 500 ml wody, sól, pieprz i cukier. Dobrze wymieszać i gotować przez 15-20 minut, aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.
3Wmieszać orzechy piniowe, rodzynki, pomidora, cynamon, ziele angielskie, miętę, szczypiorek, sok cytrynowy i pozostałą oliwę.
4Rozgrzać piekarnik do 190 C.
5Góry pomidorów odciąć, tworząc w nich okrągłe otwory. Wydrążyć nasiona i miąższ małą łyżeczką i napełnić je farszem.
6Ułożyć pomidory w dużym naczyniu żaroodpornym lub w brytfance i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 minut, aż będą miękkie. Jeśli zaczną się rozpadać należy je natychmiast wyjąć z piekarnika.
7Odstawić, aby ostygły. Dobrze smakują z jogurtowym sosem czosnkowym.
Porcja dla:
8 osób