Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
85 min.

Nadzienie z ryżu, orzechów piniowych i rodzynek, to klasyka z tureckiego menu. Można nim nadziać dowolne warzywo. Ta przekąska jest wspaniała i naje się nią osiem osób, więc zaproś znajomych na oszałamiający obiad!

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 i 1/4 szklanki ryżu arborio lub inne ryżu krótkoziarnistego
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki orzechów piniowych
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 duży pomidor, obrany i pokrojony na małe kawałki

Przygotowanie:

1W patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i zeszklić cebulę. Dodać ryż i mieszać, ziarenka pokryją się tłuszczem (zajmuje to około 3 minuty).

2Dodać 500 ml wody, sól, pieprz i cukier. Dobrze wymieszać i gotować przez 15-20 minut, aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.

3Wmieszać orzechy piniowe, rodzynki, pomidora, cynamon, ziele angielskie, miętę, szczypiorek, sok cytrynowy i pozostałą oliwę.

4Rozgrzać piekarnik do 190 C.

5Góry pomidorów odciąć, tworząc w nich okrągłe otwory. Wydrążyć nasiona i miąższ małą łyżeczką i napełnić je farszem.

6Ułożyć pomidory w dużym naczyniu żaroodpornym lub w brytfance i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 minut, aż będą miękkie. Jeśli zaczną się rozpadać należy je natychmiast wyjąć z piekarnika.

7Odstawić, aby ostygły. Dobrze smakują z jogurtowym sosem czosnkowym.

Porcja dla:

8 osób