Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
120 min.

Przygotowując szczupaka trzeba go obrać za pomocą ostrego noża, zacinając naskórek z łuską. Łuska schodzi wtedy płatami i zostaje biała skórka.

Składniki:

  • 1 kg szczupaka
  • 4 duże cebule
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka oliwek
  • 1 cytryna, pokrojona w plasterki
  • sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

1Oczyszczonego szczupaka natrzeć solą i włożyć do lodówki na godzinę. Pokroić w dzwonka.

2Cebule zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Łyżkę masła roztopić w rondelku, dodać sok z cebuli i rozgrzać. Dodać szczupaka, przykryć i dusić przez 10 minut.

3Dodać śmietanę, kapary, oliwki i cytrynę, i delikatnie wymieszać. Dusić na małym ogniu przez 40 minut.

4Szczupaka podawać z sosem i najlepiej z ziemniakami.

Porcja dla:

4 osób