Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
120 min.
120 min.
Przygotowując szczupaka trzeba go obrać za pomocą ostrego noża, zacinając naskórek z łuską. Łuska schodzi wtedy płatami i zostaje biała skórka.
Składniki:
- 1 kg szczupaka
- 4 duże cebule
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka oliwek
- 1 cytryna, pokrojona w plasterki
- sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
1Oczyszczonego szczupaka natrzeć solą i włożyć do lodówki na godzinę. Pokroić w dzwonka.
2Cebule zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Łyżkę masła roztopić w rondelku, dodać sok z cebuli i rozgrzać. Dodać szczupaka, przykryć i dusić przez 10 minut.
3Dodać śmietanę, kapary, oliwki i cytrynę, i delikatnie wymieszać. Dusić na małym ogniu przez 40 minut.
4Szczupaka podawać z sosem i najlepiej z ziemniakami.
Porcja dla:
4 osób