Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
85 min.
Całkowity czas:
100 min.

Doskonale rozgrzewa zimą. Mielona wołowina jest tu duszona z marchewką, papryką, pieczarkami i czerwoną fasolą w dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Podawać z ryżem, chlebem kukurydzianym lub z ziemniakami.

Składniki:

  • 1 cebula grubo posiekana
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 100 ml wody
  • 2 marchewki pokrojone w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 250 g pieczarek

Przygotowanie:

1W dużym rondlu na małym ogniu rozgrzać olej. Podsmażyć w nim cebulę i czosnek. Przykryć i smażyć przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

2Pokruszyć mięso na talerzu, a następnie wrzucić do rondla i dobrze wymieszać. Przykryć i smażyć przez 10 minut.

3Dodać fasolę, pomidory, warzywa, wodę, sól, paprykę i chili w proszku. Wymieszać, przykryć i dusić przez 1 godzinę.

Porcja dla:

4 osób