Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Te smaczne przekąski są przebojem na każdej imprezie. Podawać ciepłe lub o temperaturze pokojowej, z musztardą dobrej jakości. Można je zamrozić i przechowywać na wypadek wizyty niespodziewanych gości.

Składniki:

  • 570 g mrożonego posiekanego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
  • 225 g (2 szklanki) bułki tartej z ziołami (np. bazylią, oregano, tymiankiem)
  • 80 g (1 szklanka) startego parmezanu
  • 115 g (1/2 szklanki) roztopionego masła
  • 4 dymki drobno posiekane
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C.

2W średniej misce wymieszać posiekany szpinak z bułką tartą, parmezanem, masłem, dymką, jajkami, solą i pieprzem. Z tak powstałej masy uformować kulki o średnicy 2-3 cm.

3Ułożyć kulki obok siebie na dużej blasze do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 do 15 minut, aż lekko się zrumienią.

Porcja dla:

10 osób