Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Te smaczne przekąski są przebojem na każdej imprezie. Podawać ciepłe lub o temperaturze pokojowej, z musztardą dobrej jakości. Można je zamrozić i przechowywać na wypadek wizyty niespodziewanych gości.
Składniki:
- 570 g mrożonego posiekanego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
- 225 g (2 szklanki) bułki tartej z ziołami (np. bazylią, oregano, tymiankiem)
- 80 g (1 szklanka) startego parmezanu
- 115 g (1/2 szklanki) roztopionego masła
- 4 dymki drobno posiekane
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C.
2W średniej misce wymieszać posiekany szpinak z bułką tartą, parmezanem, masłem, dymką, jajkami, solą i pieprzem. Z tak powstałej masy uformować kulki o średnicy 2-3 cm.
3Ułożyć kulki obok siebie na dużej blasze do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 do 15 minut, aż lekko się zrumienią.
Porcja dla:
10 osób