05 min.
08 min.
13 min.
Lekka i prosta do przygotowania przekąska.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych świeżych szparagów (ok. 500 g)
- 30 g płatków migdałów
- 6 plastrów pokrojonego w plastry sera żółtego Gouda
- ¼ łyżeczki soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
1Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 8 min.
2W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy płatki migdałowe i mieszamy, aż do ich zrumienienia. Uprażone migdały odkładamy do miseczki.
3Szparagi powinny być już gotowe – należy widelcem sprawdzić ich miękkość. Wyciągamy i odcedzamy warzywa, aby lekko ostygły, następnie na desce cienko kroimy żółty ser w plastry.
4Szparagi układamy na talerzu, posypujemy podprażonymi migdałami i przykrywamy płatami sera. Całość dekorujemy listkami pietruszki. Do smaku można dodać soli i pieprzu.
Porcja dla:
2 osób