Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
08 min.
Całkowity czas:
13 min.

Lekka i prosta do przygotowania przekąska.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych świeżych szparagów (ok. 500 g)
  • 30 g płatków migdałów
  • 6 plastrów pokrojonego w plastry sera żółtego Gouda
  • ¼ łyżeczki soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

1Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 8 min.

2W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy płatki migdałowe i mieszamy, aż do ich zrumienienia. Uprażone migdały odkładamy do miseczki.

3Szparagi powinny być już gotowe – należy widelcem sprawdzić ich miękkość. Wyciągamy i odcedzamy warzywa, aby lekko ostygły, następnie na desce cienko kroimy żółty ser w plastry.

4Szparagi układamy na talerzu, posypujemy podprażonymi migdałami i przykrywamy płatami sera. Całość dekorujemy listkami pietruszki. Do smaku można dodać soli i pieprzu.

Porcja dla:

2 osób