Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Do tego smacznego i szybkiego sosu możesz dodać wszystkie składniki, które nie mają zbyt intensywnego smaku. Ja uwielbiam ten sos ze smażonym na głębokim oleju tofu i z wybranymi warzywami takimi jak: pieczarki, marchewka i szpinak. Sos jest przyrządzony na bazie składników wegańskich, więc jeśli dodasz tofu zamiast mięsa otrzymasz potrawę wegańską.

Składniki:

  • 1 mała cebula
  • 4 małe piersi z kurczaka lub odpowiednia ilość tofu, mięsa wołowego, ryby lub krewetek
  • warzywa, takie jak marchewka, słodka kukurydza, groszek zielony, pieczarki

Przygotowanie:

1Sos curry: zmiksować wszystkie składniki na sos w blenderze.

2Usmażyć cebulę i tofu (lub mięso), dodać warzywa i smażyć przez kolejne 2-3 minuty.

3Wlać sos curry i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż wszystkie składniki będą ugotowane i nabiorą smaku curry.

4Podawać z ryżem basmati.

Porcja dla:

4 osób