Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
110 min.

Przed przyrządzeniem tych tartaletek radzimy sprawdzić, czy na pewno kozi ser jest tym, co ”tygrysy lubią najbardziej”. Ten ser nie budzi bowiem letnich uczuć – można go albo uwielbiać, albo nie cierpieć.

Składniki:

  • 120 g mąki
  • szczypta soli
  • 40 g płatków owsianych
  • 80 g zimnego masła

Przygotowanie:

1Wymieszać mąkę z płatkami owsianymi i solą. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło i całość rozetrzeć palcami, żeby powstały grudki. Dolać 3 łyżki wody i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić przez 30 minut.

2Nagrzać piekarnik do 190°C. Natłuścić foremki i wylepić ciastem. Gęsto ponakłuwać ciasto widelcem, wyłożyć odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia, nasypać suchego grochu i piec przez 12 minut.

3Usunąć papier do pieczenia i groch. Włożyć tartaletki z powrotem do piekarnika i piec przez 8 minut, aż będą złotożółte. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C.

4Rozbełtać jajka. Dodać jogurt, mleko, sól oraz pieprz i wymieszać. Każdą tartaletkę posmarować 2 łyżeczkami borówek i posypać szczypiorkiem, a następnie posmarować kozim serem. Polać mieszaniną jajek z pozostałymi składnikami i wstawić do piekarnika. Piec przez 20–25 minut, aż wierzch tartaletek będzie rumiany.

Porcja dla:

6 osób