30 min.
30 min.
60 min.
Warzywa zapiekane na kruchym cieście pachnące czosnkiem i ziołami. Tartaletki nadają się na przekąskę na przyjęciu.
Składniki:
- 300 g mąki
- pół kostki masła
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Z mąki masła, wody i soli wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
2Pora posiekać i przelać gorącą wodą. Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę, cukinię w półplasterki.
3Warzywa podsmażyć na patelni (około 10-15 minut) i doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
4Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na 12 placków, wyłożyć nimi natłuszczone foremki. Następnie nałożyć farsz warzywny. Zapiekać przez 5 minut w temp. 200 stopni C.
5Jajka rozmieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem.
6Masą śmietanową zalać tartaletki i zapiekać jeszcze przez 15 minut. Podawać ciepłe.
Porcja dla:
12 osób