Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Warzywa zapiekane na kruchym cieście pachnące czosnkiem i ziołami. Tartaletki nadają się na przekąskę na przyjęciu.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Z mąki masła, wody i soli wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.

2Pora posiekać i przelać gorącą wodą. Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę, cukinię w półplasterki.

3Warzywa podsmażyć na patelni (około 10-15 minut) i doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

4Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na 12 placków, wyłożyć nimi natłuszczone foremki. Następnie nałożyć farsz warzywny. Zapiekać przez 5 minut w temp. 200 stopni C.

5Jajka rozmieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem.

6Masą śmietanową zalać tartaletki i zapiekać jeszcze przez 15 minut. Podawać ciepłe.

Porcja dla:

12 osób