25 min.
15 min.
40 min.
Tempura to warzywa smażone w cieście. Podaję też przepis na sos, dzięki czemu mamy całą wspaniałą przystawkę.
Składniki:
- 1 słodki ziemniak
- 1 cebula
- 1 papryka
- 100 g grzybów shitake
- 100 g zielonej fasolki
- olej roślinny do głębokiego smażenia
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1/8 łyżeczki dashi w proszku
- 2 łyżki mirin
Przygotowanie:
1Obrać ziemniaka, z papryki usunąć gniazdo nasienne, obrać cebulę. Ziemniaka pokroić w plasterki, cebulę w grube paski, a paprykę w paski lub w trójkąty.
2Wymieszać składniki na sos i odstawić.
3W woku lub głębokim garnku rozgrzać olej aż będzie bardzo gorący, ale nie może się dymić.
4Przygotować ciasto: w dużej misce wymieszać żółtka z wodą, przesiać do tego mąkę i wymieszać, aby mąka zawilgła. W cieście będą grudki mąki.
5Zanurzać warzywa w cieście i od razu wrzucać do rozgrzanego oleju. Smażyć partiami na rumiany kolor, wyciągać łyżką cedzakową i osuszać na papierowych ręcznikach. Uwaga: w garnku nie może być na raz za dużo warzyw!
6Podawać z sosem.
Porcja dla:
6 osób