Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
40 min.

Tempura to warzywa smażone w cieście. Podaję też przepis na sos, dzięki czemu mamy całą wspaniałą przystawkę.

Składniki:

  • 1 słodki ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 100 g grzybów shitake
  • 100 g zielonej fasolki
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1/8 łyżeczki dashi w proszku
  • 2 łyżki mirin

Przygotowanie:

1Obrać ziemniaka, z papryki usunąć gniazdo nasienne, obrać cebulę. Ziemniaka pokroić w plasterki, cebulę w grube paski, a paprykę w paski lub w trójkąty.

2Wymieszać składniki na sos i odstawić.

3W woku lub głębokim garnku rozgrzać olej aż będzie bardzo gorący, ale nie może się dymić.

4Przygotować ciasto: w dużej misce wymieszać żółtka z wodą, przesiać do tego mąkę i wymieszać, aby mąka zawilgła. W cieście będą grudki mąki.

5Zanurzać warzywa w cieście i od razu wrzucać do rozgrzanego oleju. Smażyć partiami na rumiany kolor, wyciągać łyżką cedzakową i osuszać na papierowych ręcznikach. Uwaga: w garnku nie może być na raz za dużo warzyw!

6Podawać z sosem.

Porcja dla:

6 osób