Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

To indyjskie wegetariańskie curry jest bardzo proste i łatwo je przygotować. To świetny sposób na zużycie wszelkiej dyni pozostałej po Halloween. Podawać z ryżem.

Składniki:

  • 1 kg świeżej dyni
  • 1 cebula
  • 4-5 pomidorów z puszki, wraz z sosem
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • 1 mała suszona papryczka chilli, usunąć nasiona
  • 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

Przygotowanie:

1Dynię obrać i wydrapać nasiona. Pokroić miąższ na nieduże kostki. Drobno posiekać cebulę i pomidory.

2W dużej patelni mocno rozgrzać olej. Dodać asafetydę i chilli i podsmażyć, ale nie dopuścić aby się przypiekły. Dodać gorczycę i soczewicę i smażyć, aż ziarna gorczycy zaczną pękać.

3Zmniejszyć ogień na średni. Podsmażać cebulę przez 4-5 minut, aż zacznie się rumienić, dodać pomidory i wymieszać. Wmieszać kurkumę i curry (najpierw tylko trochę, popróbować i w razie potrzeby dodać więcej). Wyjąć papryczkę chilli i wyrzucić ją.

4Dodać dynię i dobrze wymieszać całość. Dodać trochę wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut, aż dynia da się łatwo nakłuć nożem. Podczas duszenia mieszać potrawę od czasu do czasu i w razie potrzeby dolać trochę wody. Curry nie powinno być zbyt suche, ale też nie może przypominać zupy. Na koniec duszenia dodać kokos i doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób