Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Lubię eksperymentować z faszerowaną cukinią. Tym razem zrobiłam ją z serem ricotta, czosnkiem, oregano i bazylią. Fajnie smakuje jako lekka przystawka.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie, najlepiej żółte
  • oliwa z oliwek
  • 250 g sera ricotta
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mały pęczek świeżego oregano
  • 1 mały pęczek świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne lekko posmarować olejem lub oliwą.

2Cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wydrapać łyżką pestki. Posmarować po wierzchu oliwą i włożyć do naczynia żaroodpornego.

3Piec przez 15-20 minut, aż będzie ją można łatwo przebić widelcem.

4W międzyczasie wycisnąć czosnek i drobno posiekać zioła. Wymieszać z ricottą, doprawić solą i pieprzem.

5Napełnić serkiem cukinie i piec jeszcze przez 20 minut, aż serek się będzie gotował. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

2 osób