Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Lubię eksperymentować z faszerowaną cukinią. Tym razem zrobiłam ją z serem ricotta, czosnkiem, oregano i bazylią. Fajnie smakuje jako lekka przystawka.
Składniki:
- 2 średnie cukinie, najlepiej żółte
- oliwa z oliwek
- 250 g sera ricotta
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 mały pęczek świeżego oregano
- 1 mały pęczek świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne lekko posmarować olejem lub oliwą.
2Cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wydrapać łyżką pestki. Posmarować po wierzchu oliwą i włożyć do naczynia żaroodpornego.
3Piec przez 15-20 minut, aż będzie ją można łatwo przebić widelcem.
4W międzyczasie wycisnąć czosnek i drobno posiekać zioła. Wymieszać z ricottą, doprawić solą i pieprzem.
5Napełnić serkiem cukinie i piec jeszcze przez 20 minut, aż serek się będzie gotował. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
2 osób