Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Oto prosty przepis na deser: gruszkowe tiramisu. Podawać w wysokich szklankach, aby warstwy gruszek, mascarpone i biszkoptów były dobrze widoczne.
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 3 kruche ciasteczka (np. digestives), pokruszone
- 40 g cukru
- 1 puszka gruszek w syropie
- 12 kruchych ciasteczek (np. digestives)
Przygotowanie:
1Wymieszać mascarpone z 3 pokruszonymi ciasteczkami i z cukrem.
2Gruszki pokroić w kostkę, a 2/3 z nich dodać do mascarpone. 12 ciasteczek namoczyć w syropie gruszkowym.
3Tuż przed podaniem włożyć do szklanek pozostałe gruszki, na nich ułożyć warstwę z nasączonych ciasteczek, następnie wyłożyć mascarpone, kolejną warstwę nasączonych ciasteczek i znów warstwę mascarpone. Udekorować pokruszonymi ciasteczkami.
Porcja dla:
6 osób