Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
20 min.

Oto prosty przepis na deser: gruszkowe tiramisu. Podawać w wysokich szklankach, aby warstwy gruszek, mascarpone i biszkoptów były dobrze widoczne.

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 kruche ciasteczka (np. digestives), pokruszone
  • 40 g cukru
  • 1 puszka gruszek w syropie
  • 12 kruchych ciasteczek (np. digestives)

Przygotowanie:

1Wymieszać mascarpone z 3 pokruszonymi ciasteczkami i z cukrem.

2Gruszki pokroić w kostkę, a 2/3 z nich dodać do mascarpone. 12 ciasteczek namoczyć w syropie gruszkowym.

3Tuż przed podaniem włożyć do szklanek pozostałe gruszki, na nich ułożyć warstwę z nasączonych ciasteczek, następnie wyłożyć mascarpone, kolejną warstwę nasączonych ciasteczek i znów warstwę mascarpone. Udekorować pokruszonymi ciasteczkami.

Porcja dla:

6 osób