Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
85 min.
Całkowity czas:
105 min.

Cebula… dużo cebuli – to podstawa tego dania! Czerwony pomidorowy sos i różowe krewetki cieszą zarówno oko jak i podniebienie. Najlepiej smakuje z ryżem.

Składniki:

  • 1/4 szklanki (60 ml) oleju roślinnego
  • 4 cebule, posiekane
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 500 g średnich krewetek, obranych i odżyłowanych
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Dodać cebulę i podsmażyć, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie. Dodać czosnek i smażyć przez kolejne 2-3 minuty.

2Dodać krewetki i smażyć do momentu, aż będą różowe i zaczną się zwijać.

3Dodać kurkumę, sól i pieprz, wymieszać. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wodę, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 1 godzinę. Jeśli potrzeba, dodać odrobinę wody, żeby gulasz nie przywierał do dna.

Porcja dla:

4 osób