Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
105 min.

Zaletą tego dania jest prostota wykonania, a także niepowtarzalny smak. Towarzystwo sosu beszamelowego z nutką czosnku, a także lekkiej sałatki, dodaje posiłkowi charakteru. Danie jest sycące, oryginalne i smaczne. Nic dodać, nic ująć.

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu (po 100 g)
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • 50 g rukoli, drobno posiekanej
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Ryż ugotować i ostudzić.

2Pieczarki, cebule i paprykę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, a następnie przełożyć na durszlak aby odcedzić z tłuszczu. Ostudzić.

3W misce wymieszać ryż z warzywami, wbić jajka, doprawić solą i pieprzem. Dodać drobno posiekaną rukolę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać (masa powinna być kleista). Zwilżonymi dłońmi formować kulki trochę większe niż orzech włoski.

4Rozgrzać olej i usmażyć na nim kulki z obu stron na rumiano.

5W rondlu na małym ogniu stopić masło, dodać mąkę i zrobić jasnozłotą zasmażkę. Do mleka dodać sok z cytryny i przyprawy i wlewać do zasmażki, cały czas mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzewać, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos będzie gęstniał jeszcze podczas studzenia.

6Jogurt rozetrzeć z solą i pieprzem. Rukolę wyłożyć na talerz, polać sosem jogurtowym, na wierzch ułożyć plasterki ogórka.

Porcja dla:

4 osób