20 min.
15 min.
45 min.
Dla Latynosów na całym świecie tortille pełnią nie tylko funkcję „pieczywa” do obiadu, ale są też sztućcami! Niektórzy lubią je duże i cienkie, a inni wolą małe i grube – wszystko zależy skąd się pochodzi i do czego mają służyć.
Składniki:
- 625 g (5 szklanek) mąki pszennej
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 355 ml (1 i 1/2 szklanki) wrzącej wody
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wkroić tłuszcz i wymieszać ciasto tak, aby przypominało grubą bułkę tartą. Powoli dodawać wodę, mieszając rękoma tak, aby powstało miękkie ciasto. Być może nie trzeba będzie dodawać całej wody.
2Wyrabiać ciasto kilka minut na powierzchni posypanej mąką, aż będzie gładkie i elastyczne. Posmarować po wierzchu olejem, włożyć z powrotem do miski i odstawić pod przykryciem na około 10 minut.
3Podzielić ciasto na kulki wielkości piłeczek do golfa, a następnie spłaszczyć każdą kulkę i rozwałkować do pożądanej wielkości i grubości.
4Smażyć na płycie żeliwnego grilla lub na patelni o grubym dnie na średnim ogniu, aż na wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a wtedy odwrócić na drugą stronę na minutę lub dwie.
5Układać usmażone tortille jedna na drugiej pod ściereczką, aby były cały czas ciepłe.
Porcja dla:
60 osób