Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Do doskonały sposób na wykorzystanie resztek makaronu. Tę zapiekankę szybko się przygotowuje, a smakuje wszystkim. Dla lepszego efektu można przed zapieczeniem posypać startym żółtym serem.

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 25 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • ugotowany makaron (resztki z obiadu z poprzedniego dnia)
  • sól i pieprz do smaku
  • zmielona gałka muszkatołowa (do smaku)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.

2Wymieszać jajka z mąką na gładką masę.

3Dodać mleko, sól, pieprz i gałkę; dobrze wymieszać.

4Włożyć makaron wraz z masą jajeczną do naczynia żaroodpornego.

5Piec przez 15 minut, aż się przyrumieni.

Porcja dla:

4 osób