Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Do doskonały sposób na wykorzystanie resztek makaronu. Tę zapiekankę szybko się przygotowuje, a smakuje wszystkim. Dla lepszego efektu można przed zapieczeniem posypać startym żółtym serem.
Składniki:
- 100 ml mleka
- 25 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- ugotowany makaron (resztki z obiadu z poprzedniego dnia)
- sól i pieprz do smaku
- zmielona gałka muszkatołowa (do smaku)
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
2Wymieszać jajka z mąką na gładką masę.
3Dodać mleko, sól, pieprz i gałkę; dobrze wymieszać.
4Włożyć makaron wraz z masą jajeczną do naczynia żaroodpornego.
5Piec przez 15 minut, aż się przyrumieni.
Porcja dla:
4 osób