Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Portorykański dodatek do potraw, który w naszej rodzinie zwykle jemy z ryżem i fasolą. Smacznego!

Składniki:

  • 475 ml (2 szkl.) oleju roślinnego
  • 3 banany rajskie, obrane i pokrojone na dwucentymetrowe plasterki
  • 1/2 łyżeczki soli do smaku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie:

1W ciężkiej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Włożyć do oleju kilka plasterków banana i smażyć, aż nabiorą jasnozłotego koloru, około 3 minut. Odsączyć na papierowym ręczniku. To samo powtórzyć dla reszty plasterków.

2Gdy plastry są jeszcze ciepłe, wkładać po jednym między dwa arkusze woskowanego papieru i spłaszczać ręką do grubości 0,5 cm. Ponownie włożyć spłaszczone plastry na patelnię i kontynuować smażenie, aż staną się złote. Odsączyć na papierowym ręczniku i doprawić do smaku solą i czosnkiem granulowanym.

Porcja dla:

6 osób