Czas przygotowania:
30 min.
Całkowity czas:
30 min.

Tradycyjny przepis na smaczny sos tatarski – z domowym majonezem, marynowanymi grzybkami i korniszonami. To smaczny dodatek do wędlin, jajek i kanapek.

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 surowe żółtka
  • 40 g musztardy
  • 1/2 szklanki rafinowanego oleju
  • 40 g grzybków marynowanych

Przygotowanie:

1Ugotowane jajka obrać, białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozetrzeć z surowymi żółtkami i musztardą na gładką masę. Białka posiekać i odłożyć na bok.

2Do żółtek stopniowo dolewać olej, cały czas ubijając trzepaczką w jedną stronę.

3Grzybki i korniszony posiekać, wymieszać z białkami i chrzanem, dodać do majonezu. Całość wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, cukrem i cytryną.

Porcja dla:

10 osób