Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Tradycyjny przepis na smaczny sos tatarski – z domowym majonezem, marynowanymi grzybkami i korniszonami. To smaczny dodatek do wędlin, jajek i kanapek.
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 surowe żółtka
- 40 g musztardy
- 1/2 szklanki rafinowanego oleju
- 40 g grzybków marynowanych
Przygotowanie:
1Ugotowane jajka obrać, białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozetrzeć z surowymi żółtkami i musztardą na gładką masę. Białka posiekać i odłożyć na bok.
2Do żółtek stopniowo dolewać olej, cały czas ubijając trzepaczką w jedną stronę.
3Grzybki i korniszony posiekać, wymieszać z białkami i chrzanem, dodać do majonezu. Całość wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, cukrem i cytryną.
Porcja dla:
10 osób