10 min.
30 min.
40 min.
Najlepszy domowy smażony ryż, jaki można sobie wyobrazić! Boczek nie jest tu wprawdzie typowym składnikiem, ale dodaje chrupkości. Taki ryż świetnie pasuje do kurczaka lub wołowiny.
Składniki:
- 250 g (1 i 1/3 szklanki) surowego białego ryżu
- 400 ml (1 i 2/3 szklanki) wody
- 3 jajka
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Przygotowanie:
1Wlać wodę do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Dodać ryż, wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Jajka lekko roztrzepać, doprawić solą i pieprzem.
2Rozgrzać łyżeczkę oleju na małej patelni, wlać jajka i rozprowadzić równomiernie po dnie patelni, aby się równo usmażyły. Smażyć przez około 3 minuty, po czym przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez minutę. Następnie zdjąć z patelni i położyć na chłodnej powierzchni. Gdy ostygną, pokroić w cienkie plasterki.
3Włożyć boczek do dużej głębokiej patelni i smażyć na średnim ogniu, aż będzie równomiernie przyrumieniony. Wyjąć z patelni, osuszyć i pokruszyć na kawałki.
4Pozostałe 2 łyżeczki oleju wlać na patelnię z tłuszczem wytopionym z boczku. Dołożyć ryż i dokładnie wymieszać, by się pokrył tłuszczem, rozbijając przy tym wszelkie pozlepiane grudki. Domieszać do ryżu boczek, sos sojowy, groszek, usmażone jajka i dymkę. Podgrzewać przez około 3 minuty.
Porcja dla:
4 osób